Etiketler

, , , , , , ,

15 Eylül 2016 tarihinde eşim ve oğlum ile İstanbul’a dönüş için Milas-Bodrum Havalimanı’na geldik. Check-in ve ıvır zıvır işlemlerden sonra en son x-ray güvenlik noktasından geçmek için sıra beklerken, arkamda genç bir bayan erkek arkadaşı ile yüksek sesle tartışmaya başladı. Konu ise uçak kabinine almaması gerektiği parfüm şişesi üzerineydi. Bağırıyordu, ben bu şişeyi kabine alacağım ! Erkek arkadaşı utancından hemen x-Ray’den geçti ve onu orada yalnız bıraktı. Güvenlik görevlileri bu şişeyi yanına alamayacağını ve şişeyi çöpe bırakması gerektiğini veya şişeyi boşaltması gerektiğini söylediler. Kız öyle şımarıktı ki, şişedeki parfümü atık bidonuna sıkmaya başladı, 3-5 fıstan sonra içeri geçmeye kalktı, durdurdular, kız dedi ki, bakın bu 100Ml’den az, güvenlik görevlisi bunu ölçemeyeceğini kuralları çiğneyemeyeceğini belirtti, kız güya bu şişeyi Atatürk Havalimanı’ndan geçişini yapmış. Derken bir polis memuru geldi ve kıza buyrun geçin dedi.

Şimdi burada kim haklı? Uçuş güvenliği açısından nasıl bir sorumluluk alındı? Gelin bu konu ile ilgili yetkili kurum ve havayolları neler belirtmiş görelim:

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü:

Sıvı kısıtlamalarının dayanağı uluslaarası kurallar olup ülkemizde SHGM’nin talimatı ile 1 mart 2009 tarihi itibari uygulama başlamıştır.

Sıvı kısıtlamaları uygulaması yurtiçi, yurtdışı ve transfer uçuşları kapsar.

Sıvı kısıtlamalarına genel olarak, sıvı, aerosol ve jeller girer.
Örneğin;
 – Su, şurup, içecekler dahil her türlü sıvı
 – Kremler, losyonlar, yağlar (kozmetik yağlar dahil), parfümler, maskara dahil her türlü makyaj malzemesi (katı halde olan rujlar hariç)
 – Traş köpükleri, deodorantlar
 – Diş macunu dahil her türlü macun kıvamındaki maddeler
 – Reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler
 – Kontak lens sıvıları
 – Şampuanlar
 – Yukarıda sayılan maddelere benzeyen diğer maddeler
İstisna olarak;
– İlaçlar (Yolcunun kimliğini belirten bir reçeteye yazılı olmak veya yolcunun bu ilaçları kullanması gerektiğini belirten bir sağlık raporunun/belgesi ibrazı ile ve orijinal ambalajında olmak koşuluyla)
 – Bebek mamaları (Bebeğin de uçakta seyahat ediyor olması koşuluyla ve yalnızca yolculuk süresince ihtiyaç duyulabilecek miktar kadar.)

Ancak kontrol noktasında güvenlik görevlileri istisnai durumu belgelemenizi veya ilacı/mamayı/sıvıyı tatmanızı talep edebilir.

Uçağa yanınızda taşıyacağınız el bagajında/çantasında dasece 1 adet, 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz.
Ağzı kilitli torba olarak 1 litrelik (yaklaşık 20cm x 20 cm) kilitli buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz.
Son güvenlik kontrol noktasında sıvılarınızın içinde olduğu kilitli poşeti çantanızdan çıkararak x-ray cihazına ayrı olarak koymanız gerekmektedir.
Gümrüksüz (Duty Free) satış mağazalarından satın alınan ve yukarıda belirtilen sıvı, jöle, aerosol ve sprey tanımlanmasına giren ürünlerin yolcu beraberinde kabinde taşınması aşağıda belirtilen şartlarda mümkün olabilir:
  1. Yolcunun satın aldığı ürünler, mağaza tarafından sağlanan standartlara uygun kurcalandığında belli olan bir poşete konulur.
  2. Ürünler poşete yerleştirildikten sonra, alışveriş fişinin veya faturanın bir nüshası dıştan okunacak şekilde poşetin içine konulacaktır. Alışveriş fişi veya fatura uçuşun yapılacağı günün tarihini taşımalıdır. (Bu uygulamada saat 02.00’a kadar kalkış yapması planlanmış uçuşlarda bir gün önceki tarih kabul edilebilir. Ayrıca tehirler (gecikme) nedeni ile fiili kalkışları ertesi güne sarkan uçuşlarda da bir  önceki gün tarihi kabul edilecektir.) Fiş veya faturada ayrıca uluslararası kodlar kullanılarak mağazanın bulunduğu ülke (TUR), Havaalanı, Havayolu İşletmesi (Uçakta yapılan satışlar için), poşetteki malzemelerin cins ve miktarlarını gösteren liste ile mümkün olduğu takdirde yolcunun adı-soyadı ve uçuş numarasına da yer verilecektir.
  3. Uçakta satılan gümrüksüz ürünler de, yolcunun seyahatine başka bir seferle devam edecek olması durumunda, bu usul ve esaslara tabi olacaktır.
Gümrüksüz mağazadan veya uçuş esnasında  aldığınız ürünler görevli tarafından faturası ile birlikte özel poşete konacak ve poşetin ağzı yapıştırılacaktır. Bu poşet ve ürüne ait fatura güvenlik kontrol noktasında kontrol edildikten sonra uçağa alınmasına müsaade edilecektir.
Eğer varış noktanıza başka bir havaalanında aktarma yaparak gidecek iseniz son ineceğiniz havaalanına kadar mağazada veya uçakta verilen özel gümrüksüz alışveriş torbasını açmamanız büyük önem arz etmektedir. Aksi halde aktarma yaptığınız havaalanında poşetin içeriğine el konabilir.
Eğer tereddüdünüz var ise lütfen seyahatinizden önce havayolu şirketi veya seyahat acentenize sorunuz. Havaalanındaki güvenlik görevlileri ve havayolu şirketi personeline yardımcı olunuz.

Uçakaltı bagajında sıvı kısıtlaması yoktur ancak; tehlikeli maddeler sınıfına giren sıvılarda havayolu işletmesinin politikasına uyulmalıdır.

Yolcu olarak seyahat eden uçuş ekibi/personel sıvı kısıtlamasına tabidir.

Bu kuralların dışında kalan uygun olmayan her türlü sıvı , güvenlik kontrol noktasında bulunan sıvı imha kutularına atılacaktır.

Türk Hava Yolları web sitesi bilgisi:

Kabin Bagajında Sıvı Taşınması

Kabin bagajında taşınan tüm sıvı, jel, aerosol vb. maddeler, havacılık kuralları gereği, bazı kısıtlamalara tabiidir.

Kurallar:

  • Sıvılar her biri en fazla 100 ml olan kaplarda taşınmalıdır.
  • Bu kaplar, büyüklüğü 1 litreyi geçmeyen 20×20 cm boyutlarındaki şeffaf ve kilitli poşetlerin içerisinde, ayrı olarak taşınmalıdır.
  • Her yolcu sadece 1 adet poşet taşıyabilir.
  • Son güvenlik kontrol noktasında sıvılarınızın içinde olduğu kilitli poşeti çantanızdan çıkarmanız ve x-ray cihazından geçirmeniz istenecektir.

İstisnalar:

  • İlaçlar (İlaçlar orijinal ambalajında bulunmalı. Üzerinde ilgili ilaçlarla yolcunun ad/soyadı yazılı olan bir reçetenin veya “bu ilaçların kullanılması gerektiğini” belirten bir sağlık raporunun da ibraz edilmesi gerekmektedir); ve
  • Bebek mamaları (Bebeğin de aynı uçakta seyahat ediyor olması ve bebek maması miktarının yalnızca yolculuk süresince ihtiyaç duyulabilecek kadar olması gerekmektedir)

kabin bagajında taşınabilir.

Kontrol noktasında güvenlik görevlileri sizden istisnai durumu belgelemenizi veya ilacı/mamayı/sıvıyı tatmanızı talep edebilir.

Kısıtlamaya Dahil Sıvılar:

  • Su, şurup, içecekler dahil her türlü sıvı,
  • Kremler, losyonlar, yağlar (kozmetik yağlar dahil), kolonya, parfümler, maskara dahil her türlü makyaj malzemesi (katı halde olan rujlar hariç),
  • Traş köpükleri, deodorantlar, diş macunu dahil her türlü macun kıvamındaki maddeler,
  • Reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler ve jeller,
  • Kontak lens sıvıları, şampuanlar, sprey ve aerosoller ve yukarıda sayılan maddelere benzeyen diğer maddeler.

El Bagajında Sıvı Kısıtlamaları:
• En fazla 1 litre hacimli,
• Kilitlenebilir ve
• Şeffaf bir poşette taşınabilir
• Uçuş süresince gerekli olan ilaçlar (reçeteli ve orijinal ambalajlı),
• Bebek mamaları bu uygulamadan muaftır.